HR / ENG search

o festivalu

line

Drugo izdanje međunarodnog festivala Izlog suvremenog zvuka održava se od 7. do 10. svibnja u prostorima Studentskog centra: Teatru &TD, MM centru i dvorištu SC-a. Ovogodišnje festivalsko izdanje tijekom 4 dana predstavlja više od 80 sudionika iz 7 zemalja, koji će svoj rad predstaviti kroz 30 programa, uključujući koncerte, razgovore s autorima, audiovizualne projekte, predavanje i zvučne instalacije.

Izlog suvremenog zvuka razvija se u onom smjeru u kojem je i krenuo svojim prvim izdanjem. Generalne programske smjernice, nastojanja, fokus i ciljevi, u tom su smislu ostali isti, nastavljajući istraživanje i otkrivanje novoga, poticanje suradnje i dijaloga, kao i inzistiranje na otvorenom pristupu suvremenim glazbama današnjice. Ovogodišnji Izlog jest narastao, po broju sudionika, po broju zastupljenih zemalja, broju partnera, i tako dalje, no ono što je mnogo važnije od te vrste kvantitativnog rasta jest onaj kvalitativni, onaj koji se prepoznaje u samom sadržaju odnosno u programu. Osim predstavljačkog karaktera izuzetno je važan onaj pokretački, pa i povezujući, bilo da se radi o povezivanju glazbenika ili da se radi o umrežavanju s drugim institucijama, inicijativama i/ili pojedincima koji se bave suvremenom glazbom. U tom smislu treba istaknuti gostovanje nizozemskih udaraljkaša, članova vrhunskog ansambla Slagwerk den Haag, a posebno njihovu suradnju tj. zajednički nastup s našim udaraljkaškima Kajom Farszky i Nenadom Kovačićem. Nastavljamo suradnju s austrijskim labelom za novu i eksperimentalnu glazbu GOD Records, kao i sa slovenskim Zavodom SPLOH koji predstavlja harmonikaša Luku Juharta, pripadnika mlade generacije slovenskih glazbenika, pomno i strastveno posvećenih izvođenju suvremenog glazbenog repertoara, pa ćemo u sklopu Juhartovog nastupa čuti čak 3 praizvedbe (Demetz, Fuentes, Šaljić Podešva). U suradnji s beogradskim međunarodnim festivalom nove muzike Ring Ring predstavljamo glazbenicu, skladateljicu i sound artisticu Svetlanu Maraš, kao i video umjetnika Incredible Boba i eksperimentalnog gitaristu WoO-a koji će predstaviti svoj novi expanded cinema projekt Peoplemeter.

Nekoliko je novih domaćih suradnji: s Multimedijalnim institutom predstavljamo Kontakt der Jünglinge, s udrugom Radiona, Kontejner i Galerijom Močvara radionicu Noisy Textiles multimedijalne umjetnice Afroditi Psarra, a nastup glasovitog britanskog pijanista Johna Tilburyja na otvaranju festivala realiziran je u koprodukciji s Muzičkim Biennalom Zagreb. Koncert pripremaju i studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu, na čijem će programu biti skladbe njihovih kolega – studenata kompozicije (Antonio Babić, Sara Glojnarić, Franjo Klinar, Marko Slaviček, Ivan Violić, Juraj Marko Žerovnik), a u izvedbi studenata instrumentalista.

Dio programa Izloga ujedno je i dio platforme International Composers’ Exchange –projekta četiriju članica Međunarodnog udruženja za novu glazbu: Estonije, Hrvatske, Švedske i Velike Britanije – kroz koju u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja ugošćujemo po dva skladatelja iz svake zemlje-članice projekta.

Nadamo se da će drugo festivalsko izdanje svojim programom i atmosferom ponovno pokazati da je Izlog potreban, kako publici tako i samim sudionicima, te da u tom smislu postaje važan segment hrvatske suvremene glazbene scene. Malen, ali vrlo aktivan.

Ulaz na sva događanja Izloga suvremenog zvuka je besplatan.

Uživajte u četiri dana suvremenog zvuka!


Izlog plakat