HR / ENG search

GOD Records predstavlja!

line

Srijeda, 24. travnja

19h GOD Records predstavlja: prezentacija austrijskog labela za novu i eksperimentalnu glazbu i nastup Winfried Ritsch: Woodscratcher @ MM centar (50′)

www.godrec.com/

Četvrtak, 25. travnja

19h GOD Records predstavlja - Duo Adé:Freilassing (25′) & Slobodan Kajkut:Sick Nature (25′) @ polukružna dvorana Teatra &TD

 

Austrijski label za novu i eksperimentalnu glazbu GOD Records predstavit će se kratkom prezentacijom i trima nastupima glazbenika koji su objavili za tu etiketu.

Slobodan Kajkut (1983., Banja Luka) nakon završene srednje glazbene škole u Banja Luci 2002. godine upisuje Muzičku akademiju u Grazu (Odsjek za kompoziciju i teoriju) u klasi Georga Friedricha Haasa. 2006. upisuje magistarski studij u klasi prof. Clemensa Gadenstättera, a potom prelazi u klasu profesora Gerda Kühra. Istovremeno pohađa satove skladanja kod profesora Beata Furrera i Bernharda Langa. Usporedno s time upisuje studij elektroničke glazbe i akustike, na Institutu za elektroničku glazbu pri Muzičkoj akademiji u Grazu, u klasi prof. Gerharda Eckela. Sredinom 2008. objavljuje svoje prvo samostalno izdanje, dvostruku vinilnu ploču The Compromise Is Not Possible.

Tijekom proteklih nekoliko godina objavio je još i: Krst (pod pseudinimom Kajkyt), Krst Remixes (sa Lustmordom, Jamesom Plotkinom, KK Nullom i ostalima), kao i najnoviji rad, City of Bore/Sick Nature. Trenutno je član bendova The Striggles i Automassage.

Prošle je godine pokrenuo izdavačku etiketu GOD Records (GODrec), koja je u kratkom vremenu skrenula na sebe pažnju prestižnih međunarodnih časopisa posvećenih suvremenoj glazbi, kao što su engleski časopisi The Wire i Record collector. Ovaj label orijentiran je na izdavanje, promociju i širenje eksperimentalne i nove glazbe, isključivo u vinilnom formatu, koji u zadnjih nekoliko godina doživljava svoj ponovni procvat kao glazbeni medij. Protekle je godine objavio i radove skladatelja Bernharda Langa, Petera Ablingera, Roberta Lepenika, Borisa Hegenbarta i Winfrieda Ritscha.

Skladba Sick Nature nastala je 2012. godine, kao odgovor na skladbu City of Bore, koju je Slobodan Kajkut skladao za sastav Heifetz. Djelo je pisano za gitaru i udaraljke, a bavi se istraživanjem prostora forme kroz reduciranje glazbenog materijala i ostalih glazbenih parametara, tj. svođenjem glazbenog izraza na nekoliko osnovnih glazbenih parametara, dijelova, bez varijacija. Tako se skladba, tijekom pola sata trajanja, kreće i staje, u prvome dijelu u vrlo tihoj dinamici, dok drugi dio karakterizira čvrsti rock karakter s noise elementima.

Winfried Ritsch je profesor, skladatelj i medijski umjetnik. Živi u Grazu, a radi na Institutu za elektroničku glazbu i akustiku. Od 2000. radi kao profesor elektroakustične kompozicije. Radi na području kompjuterske glazbe za vrpcu, instrumente, zvučne instalacije i neka solistička djela s računalom. Radi također s radiom kao medijem, internetom, postavlja izvedbe, instalacije, radi na projektima s područja telematike i umrežavanja. Surađivao je s nizom suvremenih skladatelja, uključujući Petera Ablingera (s kojim je gradio piano automata), Bernhardom Langom i drugima.

Woodscratcher (Scratching Wood) je skladba i stroj za generiranje zvuka austrijskog skladatelja, medijskog umjetnika, oblikovatelja zvuka i izvođača Winfrieda Ritscha. Poznat po suradnji s Bernhardom Langom (dijelovi iz njegovih serija Differenz/Wiederholung i Trike), Peterom Ablingerom (Klavierformat), Ritsch je stvorio “svoju vlastitu posvetu noise skladbama eksperimentalne glazbe iz razdoblja od 1970ih na ovamo”. Ova naprava reže 2 do 5 centimetara debelu drvenu ploču kružnom linijom duž godova drveta, što ju čini monumentalnim gramofonom. Istovremeno, drvo je ozvučeno s četiri pickupa (senzora) i signali koje prima od mikrofona prostorno su raspoređeni putem četiriju zvučnika u kutovima prostorije, koji zvučno protežu i šire rezane dijelove drveta. Ovo grebanje se odvija sve dok unutarnji dio drvene ploče ne padne na pod i time djelo završi.

duo adé (Christoph Uhlmann, Gottfried Krienzer) osnovan je 2000. kao jedan od projekata elektronskog-rock-noise sastava iz Graza, Code Inconnu. Početna točka bio je pokušaj slamanja demokratske strukture koja je glavna u većini sastava i zamjenjivanja takvog pristupa radom koji je orjentiran na proces, nepredvidivost rezultata zvučnog ishoda i njegov spontani razvoj. Glazbena struktura (kompozicija) protiv hedonizma. Duo adé se tako definira kao impro-bend, no to ne znači (samo) slobodno sviranje na instrumentima. Koncepti se uspostavljaju, no najvjerojatnije se razbijaju tijekom njihova umetanja. Ovaj promašaj nije ni negativan, niti pozitivan, nego mirno prihvaćen. Nakon gotovo deset godina rada većinom u području elektroničke glazbe, duo adé sada svira klavir.

Freilassing

Iako njihova glazba zvuči vrlo ozbiljno i kompleksno, duo adé ne žele da ih se smatra apstraktnom formacijom. Već su se afirmirali kao vrlo specifična low-fi konstelacija na svojemu prvom izdanju, Hungrige Speisen. Ovoga puta, izbjegavajući bilo kakvu vrstu elektroničkih naprava i manipulacija, sjeli su za (raštimani) klavir, svaki uzeli različiti tempo i snimili jedanaest verzija skladbe Freilassing. Skladba je je polustrukturirana improvizacija, kombinacija mikrotonalitetnosti, bitonalitetnosti, ritmički neovisnih kontrapunkta, integracije i dezintegracije i (ne)homogenih ponavljanja. 25 minuta ekstremno zahtjevne klavirske glazbe, na putu u nepoznato poznato…