HR / ENG search

Bis Izloga: Večeras obavezno na Planet 8

line

11. SVIBNJA, NEDJELJA

20 sati – M. Ivičević: Planet 8 @ polukružna &TD (50′)

20.50 sati – Artist talk: Mirela Ivičević, razgovor vodi Ingrid Pustijanac @ polukružna dvorana Teatra

&TD

Mirela Ivičević je za scensku suitu Planet 8 dobila Nagradu Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za najbolje glazbeno ostvarenje u 2013. godini.

Iz obrazloženja:

“Među djelima hrvatskih skladatelja praizvedenima tijekom 2013. godine, Planet 8 Mirele Ivičević izdvaja se svojom inovativnošću i samosvojnošću… Premda je Planet 8 koncipiran primarno kao glazbeno-scensko djelo, glazbeni segment skladbe funkcionira i autonomno. U svojoj „gradnji novog zvučnog svijeta od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata“ Ivičević se ne ograničava samo na „konvencionalne“ zvukove soprana, violine, saksofona i udaraljki, nego im, u procesu trajno znatiželjnog i zaigranog istraživanja, pridodaje i zvukove elektroakustičke provenijencije, kao i one na „nekonvencionalne“ načine proizašle iz tijela svih izvođača. Glazbenost tih zvukova (ali i šumova, pa čak i „tišina“) u kontekstu je izvedbe često u funkciji scenskoga, ali se ta „sceničnost“ u konačnici vraća samoj glazbi, kao počelu iz kojeg izviru svi drugi elementi ovog majstorskog sveumjetničkog djela.”

Planet 8 alias Operacija Neptun: scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju.
Dijete miješanog braka kritičkog i zvučnog doživljaja svijeta. Bliski srodnik instrumentalnog teatra Mauricija Kagela i arhetipskog Neptuna za kojeg se zvuk kao izražajno sredstvo najčešće vezuje. Reciklirajući svat, služi se svime što vidi i čuje, tolerantan, ne cenzurira. Ne štedi, preispituje sve što mu dođe pod ruku, pa i onog tj. onu u čijoj je misaonoj galaksiji nastao. Prirodno je stanište glazbenika koji se zbilje ne boje, već u potrazi za subverzivnom snagom glazbe, od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata grade novi zvučno-vizualni svijet. Taj svijet zbunjuje, uznemiruje, nasmijava i hrabri: istovremeno je zrcalo ne uvijek idealne stvarnosti, ali i neiscrpnog izvora mogućnosti njezinog preoblikovanja.

Koncept, glazba i tekst: Mirela Ivičević

Savjetnica za scenski pokret: Petra Hrašćanec

Oblikovanje svjetla: Bojan Gagić

Inspicijent i dramaturški savjetnik: Vedran Hleb

Producentica: Davorka Begović

Izvođači: Kaja Farszky (udaraljke), Goran Jurković (saksofon), Dunja Delač (violina, glas), Marija Lešaja (sopran)

Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Kultura promjene – Muzički salon

 U izvedbi će i ovaj put sudjelovati četvero po nekima zaista odličnih, a po nama genijalnih, senzacionalnih i urnebesnih mladih glazbenika“ Branimir Pofuk, Večernji list

Skladateljica Mirela Ivičević (Split, 1980.) završila je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te poslijediplomski studij medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Autorica je akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih djela, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište, te dvije opere (Za tri lipe, MBZ 2007. i Karussell, ISCM/WienModern 2013.). Većina njezinih djela su konceptualna i interdisciplinarna, baveći se prije svega ulogom zvuka u socijalnom i političkom kontekstu pri čemu se često služi zvučnim nuspojavama suvremenog društva.

Djela su joj izvođena po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Dobitnica je Rektorove nagrade  (Phantom no.3, 2004.), nagrade Theodor Körner (Ace of diamonds, 2010.), nagrade Rudolf Matz (2010.), kao i nagrade ISCM-a za glazbeni teatar (Gender)Bender 9,99 (2011.). Od 2010. s Gordanom Tudorom organizira međunarodni festival suvremene glazbe Dani Nove Glazbe Split.

Nakon izvedbe Planeta 8 razgovor sa skladateljicom vodi Ingrid Pustijanac.